Serra de Bac Grillera
Puig de la Gavarra  1057 i Castell de Bac Grillera  1017


Trescant per l’empordanesa carena de la Serra de Bac Grillera 

Desnivell: + 380 metres aprox. 

Distància: 8,30 Km. aprox. 

Punt de partida: Coll dels Horts. 
Per la carretera GI-503 que uneix Maçanet de Cabrenys amb Costoja ens apropem al Coll dels Horts. Abans de creuar frontera, entre el quilometres 22 y 23, arribem al Coll dels Horts. A l’altre costat de la carretera, veurem una pista que s’endinsa, i sense entrar-hi, podem estacionar el vehicle al costat. 
Veure punt de partida a Google Maps

Ruta: 
Coll dels Horts - Sant Cristòfol dels Horts - Mas dels Horts - Collet de Fillola - La Fillola - Serra de Bac Grillera - Puig de la Gavarra - Castell de Bac Grillera - Collada del Fau - santuari de la Mare de Déu del Fau - Collada del Fau - Camí del Fau - Camí de la Gavarra a Coll d’Olivella - Mas de la Gavarra - Camí de la Gavarra a Coll dels Horts - Coll dels Horts 

Recorregut: 
Per la pista, uns metres més endavant, hi un pal indicador del Coll dels Horts. Punt on comença la ruta prevista, tot i que podem començar des del mateix aparcament. 
En sentit Sud avancem còmodament fins a Sant Cristòfol dels Horts. Continuem i en poca estona arribem al Mas dels Horts, força malmés i engolit per la vegetació. 
Seguim per un corriol que ens duu al Collet de Fillola i la Fillola, en runes, que disposa d’excel•lents vistes de l’alta Garrotxa. 
Ara, en sentit Nord, continuem per un corriol que s’enfila costerudament fins al llom de la pròpia carena de la Serra de Bac Grillera. Arribats a dalt, en sentit Est, avancem pel llom de la pròpia carena sense complicacions. 
Més endavant arribem al Puig de la Gavarra, punt geodèsic amb una cota de 1.157 metres, on reposem mentre gaudim de les esplèndides vistes, en direcció Nord, del Massís de les Salines amb els seus cims tant característics del Roc de Frausa, el Moixer i Roc del Comptador. 
Continuem en la mateixa direcció, mentre el següent objectiu de la jornada, va mostrant el morro. Sense pèrdua, arribem a un pas de cadena horitzontal, al nostre entendre innecessària, sota l’airós Castell de Bac Grillera. Per superar el tram vertical, hi ha un seguit de cadenes que ens ajudaran a pujar al capdamunt del Castell de Bac Grillera amb una cota de 1.017 metres. Cim inclòs en el llistat “100 cims, un repte d’altura” de la FEEC, que disposa igualment d’esplendides vistes del Massís de les Salines, Canigó, Comanegra, Bassegoda, Neulós, badia de Roses i el Montgrí entre d’altres. 
Desprès de la contemplació, seguim carenant en sentit Sud Est fins la Collada del Fau i seguidament fins al santuari de la Mare de Déu de Fau, actualment en reconstrucció. Novament, un mirador privilegiat de totes vistes descrites anteriorment, més les vistes del pantà de Boadella. 
Seguidament, desfem el camí fins la Collada del Fau i prenem , per la dreta, el Camí del Fau que davalla en suau baixada. Més endavant, enllacem amb el Camí de la Gavarra a Coll d’Olivella. En aquest punt, hi ha uns bidons amb sacs de ciment, rajoles i altres materials per la reconstrucció del santuari, aixi com un cartell que ens convida a participar pujant voluntàriament el que es pugui. 
Xino xano, més planerament i sense pèrdua, passem pel costat del Mas de la Gavarra i continuem pel Camí de la Gavarra a Coll dels Horts fins el propi Coll dels Horts. 

Breu: 
Caminada, potser un xic curta, però que paga prou la pena per les atractives vistes que disposa de l’alta Garrotxa, l’alt Empordà i dels Massís de les Salines, entre d’altres. 
Una més de tantes rutes i camins que ens ajuden a transitar i conèixer més el nostre petit País. 
Tot plegat, hem estirat les cames i hem gaudit d’una bona jornada de muntanya. 

Els caminants: Josep i Mercè

      Print Friendly and PDF