Espais Naturals i Pobles de l'Empordà






Ciclant per l’Empordanet 

L’Empordà és una comarca catalana sense ús administratiu compresa entre les serres de l'Albera i les Gavarres. En la divisió comarcal de 1936 dues comarques administratives en reberen el nom: l'Alt Empordà i el Baix Empordà, i en una dotzena de municipis més limítrofs a aquestes dues, disseminats actualment entre les comarques del Gironès i el Pla de l'Estany. El nom deriva d'Empúries (Empòrion en grec antic, o Emporiae en llatí) que significa «els mercats». 
És prou conegut que Josep Pla solia anomenar Empordanet la rodalia del seu Palafrugell natal, o la zona compresa entre les Gavarres i el Montgrí, nom que per imitació i un pèl abusivament és utilitzat actualment com a sinònim de Baix Empordà, més literàriament que no pas popular. 

Desnivell: +140 metres aprox.

Distància: 32 Km. aprox.

Punt de partida: Pals.
Des de la C-31 entrem a Pals i ens dirigim al Pavelló Esportiu Municipal. Al costat hi ha un aparcament gratuït on estacionem el vehicle.
Veure punt de partida a Google Maps.

Ruta: 
Pals - Carrer de Quermany - Camí de Mas Salvi - GR 92 - Bosc de Can Pou - PRC 108 - la Pineda de Pals - PRC 108 - Basses d’en Coll - Rec del Molí de Pals - Carretera de la Fonollera - Carretera C 31 - Empordà Golf Club - Camí del Fuster - Camí del Mas d’en Blai - el Daró Vell - Gualta - Camí de Gualta a Fontanilles - Fontanilles - Camí de Palau-sator a Fontanilles - GR 92 - Palau-sator - Torre de les Hores - Carretera de Palau-sator a Fontclara - Fontclara - Sant Julià de Boada - Carretera de Sant Feliu de Boada a Sant Julià de Boada - Sant Feliu de Boada - Camí de Pals a Torrent - Pals 

Recorregut: 
Anem a cercar el Carrer de Quermany pel que ens allunyem de Pals. Creuem per sota de la Carretera C-31 i continuem pel Camí de Mas Salvi. Per diferents camins ens anem creuant amb el GR 92 i ciclant pel mig del frondós Bosc de Can Pou en lleugera i mantinguda pujada.
Més endavant enllacem amb el PRC-108 que no abandonarem en força estona. Continuem en lleugera i sostinguda baixada mentre anem creuant la Pineda de Pals per pistes sorrenques en les que en algun moment que altre, ens farà baixar de la bicicleta.
Xino-xano, anem ciclant fins que sortim a una rotonda de la urbanització de Palsmar i seguim pel davant sense abandonar el PRC-108 esmentat. Passem pel costat del Càmping Neptuno fins que arribem al punt d’informació de les Basses d’en Coll.
Les Basses d’en Coll ocupen unes 48 hectàrees i son un punt important de cria d’ocells, d’amfibis i invertebrats. Avancem pel mig de les Basses d’en coll, aturant-nos de tant en tant per observar les diferents aus que volten. Recomanable dur prismàtics per l’observació de les diferents aus com martinet blanc, martinet ros, esplugabous, capó reial, trist, ànec collverd i gavià argentat entre moltes altres.
Seguim avançant pel mig de les Basses d’en Coll i més endavant, flanquejats per preciosos i fotogènics camps de gira-sols fins que creuar el Rec del Molí de Pals per un pontet. Continuem per la Carretera de la Fonollera fins la Carretera C-31.
Amb precaució, creuem i de l’altre costat, per l’esquerra continuem uns 250 metres aprox. fins que girem a mà dreta per endinsar-nos pel Empordà Golf Club. Creuem pel mig del les enormes instal•lacions del camp de golf fins que sortim pel Camí del Fuster. Camí també flanquejat per bonics camps de gira-sols que més endavant es converteix en el Camí del Mas d’en Blai, amb l’atenta mirada de l’airós Castell de Montgrí.
Creuem el Daró Vell i entrem a la bonica població de Gualta on fem una aturada tècnica a la plaça Major de Gualta per refrescar-nos un xic. Continuem la ruta i passem pel Molí de Gualta, antic molí construït pels comtes de Peralada al segle XVII, i seguim endavant pel Camí de Gualta a Fontanilles.
En poca estona entrem a Fontanilles i ens apropem al petit turó on s’aixeca l’església de Sant Martí per gaudir de les amplies vistes que disposa.
Continuem pel Camí de Palau-sator a Fontanilles que coincideix amb el GR-92 fins a Palau-sator on aprofitem per fer un tomb turístic pels carrers d’aquesta bonica població medieval. Palau-sator il•lustra perfectament un recinte murallat ben definit, les restes de les muralles i torres de defensa.
Continuem, sense pèrdua, per la Carretera de Palau-sator a Fontclara fins a la pròpia població de Fontclara, on ens remullem la closca en la font ubicada en la Plaça de la Vila.
Seguim ciclant en direcció a Sant Julià de Boada per continuar per la Carretera de Sant Feliu de Boada a Sant Julià de Boada fins la pròpia població de Sant Feliu de Boada.
Ja es divisa damunt d’un turó, la turística i preciosa població de Pals mentre continuem ciclant pel Camí de Pals a Torrent. Entrem a Pals pel Carrer d’Enric Fort, tot dret, fins arribar al Pavelló Esportiu Municipal, proper a on tenim estacionat el vehicle.
Deixem els estris i anem a fer visitar el nucli de Pals per acabar d’arrodonir la jornada.

Breu: 
Ruta ciclista molt interessant i variada que transcorre per un àrea protegida formada per aiguamolls, arrossars i dunes, i per un grapat de pobles adormits de l’interior empordanès.
Nuclis medievals ben conservats per aquestes contrades que resten sota l’atenta mirada del Massís del Montgrí, coronat pel seu icònic Castell de Montgrí.
Tot plegat, hem gaudit d’una bona jornada de cicloturismes per l’Empordanet.

Els cicloturistes: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF