Via Verda Ruta Termal






Ciclant per les planes selvatanes 

La Ruta Termal connecta la via verda del Carrilet II, a l’altura de Cassà de la Selva, amb la Via Augusta o Camí Ral, a prop del PGA Golf de Catalunya. El seu traçat, que presenta un suau pendent, permet gaudir d’una gran diversitat paisatgística, propiciada pels camps de conreu, els boscos de roureda i la plana selvatana, des d’on es pot contemplar la magnífica panoràmica que formen el massís de les Guilleries i el massís del Montseny. A més, la ruta transcorre pel centre urbà de Caldes de Malavella, on es pot descobrir com l’aigua termal ha esdevingut símbol d’identitat del municipi, ja sigui visitant els balnearis, les Termes Romanes o inclús tastant l’aigua que brolla per les seves fonts a una temperatura pròxima als 60 °C. 

Desnivell: +200 metres aprox.

Distància: 32 Km. aprox.

Punt de partida: Cassà de la Selva.
Per la carretera C-65 entrem a Cassà de la Selva ens dirigim cap a l’Ajuntament per la Rambla Onze de Setembre.
Més endavant, continuem pel Passeig del Ferrocarril i en pocs metres amb la intersecció amb el Carrer del Portal, a mà esquerra, hi ha un ampli estacionament gratuït.
Complicat de descriure, veure el punt de partida a Google Maps.

Ruta: 
Cassà de la Selva - Via Verda Carrilet II - Via Verda Ruta Termal - Veïnat de l’Esclet - Ermita de Sant Vicenç d’Esclet - Aigües Bones - Sender Burro Miquel - Caldes de Malavella - Bassa d’en Rufi - Parc de les Moleres - Termes Romanes - Balneari Vichy Català - PGA Catalunya Resort - Creu de la Mà - Franciac - Església de Sant Mateu de Franciac - Camí de Sant Andreu Salou a Riudellots de la Selva - Mas Garriga - Església de Campllong -Campllong - Carrer del cementiri - Sangosta - Camí de Sant Andreu Salou a Riudellots de la Selva - Cassà de la Selva

Recorregut: 
Sortim en direcció Sud-est pel Passeig del Ferrocarril, passem pel davant de l’antiga estació del Carrilet, i enllacem directament amb la Via Verda del Carrilet II. Continuem per la via verda, sense pèrdua, que passa per damunt de la carretera C-65.
Seguim ciclant, passem per un bonic pont de ferro i més endavant estem atents a la cruïlla de pistes. Abandonem la Via Verda del Carrilet II i continuem per la dreta per la Via Verda Ruta Termal.
Continuem per la pista que travessa el Veïnat de l’Esclet i ens apropem fins a l'Ermita de Sant Vicenç d’Esclet que disposa d’una relativament ben conservada era de batre, en l'agricultura és l'espai de terra, aplanat i ferm damunt el qual hom posa els cereals o llegums per a batre’ls i separar el gra de la palla i del boll.
Seguim per la mateixa pista mentre passem per la zona del Prat de Dall, zones agrícola oberta, a cops inundable que ofereix interessants indrets per l’observació d’aus.
Xino-xano anem ciclant fins que entrem a la urbanització d’Aigües Bones, annexa a Caldes de Malavella. En breu, abandonem la via verda i prenem el Sender Burro Miquel, corriol força malmès per ciclar, però que ens duu directament fins a la Bassa d’en Rufi, bassa recuperada per la biodiversitat i recuperació d’amfibis.
Al costat mateix, hi ha el Parc de les Moleres i la Font de la Mina, on fem una aturada tècnica. La vila de Caldes de Malavella va néixer i ha crescut al llarg dels segles al voltant de les aigües termals. Entrem a Caldes de Malavella i ens dirigim a visitar les interessants Termes Romanes. L’edifici termal va ser construït pels volts de l’any 50 DC. Caldes disposa d’un seguit de visites de gran interès per si ens volem distreure fent el turista.
Sortim de Caldes de Malavella per la Carretera de Llagostera i en poca estona entrem a donar una ullada al Balneari Vichy Català. Continuem la ruta, passem per sota de les vies de tren per un curt i obscur túnel.
Seguin una bona estona, seguint les indicacions de la Via Verda fins a l’enorme camp de golf PGA Catalunya Resort amb control d’entrada. Sense cap impediment ens endinsem, per un vial, pel mateix complex fins a la Creu de la Mà.
Ens allunyem del camp de golf fins que creuem per sota la carretera C-25 i més endavant travessem pel damunt la autopista A2 per apropar-nos fins a Franciac, on acaba la Ruta Termal.
Ara, coincidint amb la Ruta de les Ermites, fem una aturada a l’església de Sant Mateu de Franciac per fer la visita pertinent.
Seguint les indicacions de Riudellots de la Selva, continuem pel Camí de Sant Andreu Salou i més endavant, girem per la dreta en direcció a Sant Andreu Salou. Xino-xano, ciclem fins creuar novament per sobre la línia de tren fins el Mas Garriga.
Seguim avançant fins a l’església de Campllong de la petita població de Campllong. Al costat mateix hi ha el Centre Cívic, on fem un altra aturada tècnica per a refrescar-nos un xic.
Sortim de Campllong i ens endinsem per un bosquet on per un corriol, fent ziga-zagues, sortim al Carrer del Cementiri. Tot just al davant, costa de veure, sense cap tipus de marques, seguim avançant per un estret corriol proper al camps de conreu. Un corriolet força salvatge que creua un rierol on , depenent de les riuades s’ha de superar amb la bicicleta a l’esquena. L'estret corriol, fent ziga-zagues, al cap d’una estona surt a una pista per la que continuem ciclant més còmodament.
Prosseguim per la pista, passem propers al petit nucli de Sangosta fins enllaçar amb el Camí de Sant Andreu Salou a Riudellots de la Selva.
En poca estona entrem pel extrem Sud Oest de Cassà de la Selva, pel Camí del Cementiri i avancem fins l’estacionament i principi de la ruta.

Breu: 
Aquesta ruta circular no es la típica via verda ben pavimentada i tancada al trànsit.
En aquest traçat, s’han aprofitat camins ja existents que ni tan sols s’han reparat.
Tampoc trobarem camins planers, el camí transcorre amb un suau puja i baixa constant i en algún tram per corriols poc definits.
La plana selvatana ens ofereix una bona diversitat de paisatges entre camps de conreu i algun bosc. Tot plegat, hem gaudit d’una excel•lent i relaxada ciclada per aquestes contrades.

Els cicloturistes: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF