Serra de Montgrony
Pedra Picada - l’Emperadora - Roc dels Llamps - Costa Pubilla - la Covil






Carenant per la Serra de Montgrony 

La Serra de Montgrony és una serra situada a cavall de les comarques del Berguedà i del Ripollès, als municipis de Castellar de n'Hug (Berguedà) i als municipis de Campelles, Gombrén, Planoles i Toses (Ripollés), des del coll de la Creueta a 1.921,7 m., fins que acaba al riu Freser (Ripollès). 
El topònim Montgrony era originàriament Mogrony. De fet, Joan Coromines ja va establir en el 'DECat' que Mogrony “és la forma correcta, antiga, etimològica i encara usada en el país". 

Desnivell: + 1.200 metres aprox. 

Distància: 19 Km. aprox. 

Punt de partida: Nevà. 
Des de Planoles prenem la carretera GIV-4015 que ens duu fins a Nevà. 
A l’entrada del poble, hi ha un ampli estacionament. 

Ruta: 
Nevà, Camí de Nevà a Plans de la Muntanya de Nevà, Torrent de Meià, Plans de la Muntanya de Nevà, Costa Borda, Collet de les Fontetes de Castellar, Coll del Remoló, l’Emperadora, Coll de la Bona, Búnquer, Roc dels Llamps, Costa Pubilla, Coll de Coma Ermada, la Covil, Refugi forestal de la Covil, Carretera de Coll de Prat de Jou, Coll de Prat de Jou, Camí dels Plans de la Muntanya de Nevà a Prat de Jou, Coll Roig, la Torrentera, Bosc del Cogulló, Can Baldric de Dalt, Torrent de Meià, Església de la Mare de Déu de Nevà, Nevà 

Recorregut: 
Sortim en direcció Sud-oest per la pista inicialment cimentada. 
Seguim per la pista, tot seguint marques grogues, prenent alguna que altre dracera per escurçar metres. Més endavant, atents per la manca de fites i/o marques, a 1.585 metres d’alçada aprox., abandonem la pista i prenem un corriol per la dreta. 
Pels Plans de Muntanya de Nevà, progressem seguint les escasses marques grogues, anem traçant camí fins que arribem al pal indicador de Costa Borda. 
Caminem per plans de pastura mentre gaudim de les esplèndides vistes de les muntanyes de Núria entre d’altres. 
Arribats a Costa Borda, abandonem la pista i prenem un corriol que per l’esquerra que s’endinsa i s’enfila pel mig del frondós bosc fins el Collet de les Fontetes de Castellar. 
En aquest punt, podem gaudir de les vistes que l’altre vessant ens ofereix, Pedraforca, Tossa d’Alp, Puigllançada i Serra d’Ensija entre molts altres. 
Ara, regirem en direcció Sud-est per encarar tota la carena de la Serra de Montgrony. 
Seguim muntanya amunt i en poca estona ens plantem al capdamunt de la Pedra Picada. 
Davallem fins al Coll del Remoló per continuar amunt, sempre propers a la tanca pel bestiar, fins al discret però bonic cim de l’Emperadora. 
Fruint del paisatge de muntanya en tots els sentits, baixem al Coll de la Bona i continuem per l’evident carena fins al Tossal de Meians o Roc dels Llamps. 
A continuació, davallem fins el pròxim collet per tornar a remuntar decididament. 
Pujant cap al Costa Pubilla, trobem un dels búnkers de l’absurda “Línia P” (de Pirineus), també anomenada “Línia Pérez” o “Línia Gutiérrez”. La línia P[irineus], va ser una barrera defensiva construïda entre 1944 i 1948 per evitar que, depenent de les èpoques, els maquis (si bé aquesta hipòtesi és poc creïble), el Tercer Reich o els Aliats penetressin al territori espanyol. Estava composta teòricament per uns búnquers, dels quals uns 6.000 van ser acabats. Cap al 1980 es van abandonar definitivament. 
Donem una ullada al seu interior i continuem fins al capdamunt del Costa Pubilla, cota més elevada d’aquesta ruta. 
Cim, vèrtex geodèsic, inclòs en el llistat “100 cims un repte d’altura” de la FEEC, proposta que ens fa conèixer i transitar per aquests cims de referència. 
Les vistes de 360º son esplèndides, Taga, Puig Cerverís, Montseny, Planoles i un grapat de cims d’arreu. 
Davallem fins el Coll de Coma Ermada, sempre propers a la tanca pel bestiar i afrontem la darrera pujada fins al cim de la Covil. 
Seguim en baixada uns metres fins que abandonem el recorregut carener, per davallar en direcció Nord fins al Refugi forestal de la Covil. 
Seguim per la pista, en direcció Nord-oest, fins al Coll de Prat de Jou on regirem per l’esquerra per continuar pel Camí dels Plans de la Muntanya de Nevà a Prat de Jou. 
Xino-xano, arribem al Coll Roig i davallem, sense marques evidents, propers a la Torrentera. 
Un xic més endavant, enllacem amb el camí ja més fresat que ronda pel frondós Bosc del Cogulló. 
Xau-xau, en mantinguda baixada, arribem a la solitària casa de Can Baldric de Dalt. 
Continuem, en direcció Oest, seguint les marques grogues, creuant la Torrentera i el Torrent de Meià. Més endavant, entrem a Nevà i ens apropem a visitar la Església de la Mare de Déu de Nevà. 
Tot seguit arribem a l’estacionament ubicat a l’entrada de Nevà.

Breu: 
Bona ruta que recorre els cims més representatius de la Serra de Montgrony. 
Sovint, haurem de fiar-nos de la nostra intuïció i/o orientació per la manca de marques o fites. Caminarem per la carena de la Serra de Montgrony, per prats de pastura i esplèndids boscos. 
Tot plegat, hem estirat les cames i hem gaudit d’una bona jornada de muntanya. 

Els caminants: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF