Montserrat 360º






La ruta que envolta la màgia de Montserrat 

Montserrat és un massís muntanyós de Catalunya força prominent que ha destacat en la tradició catalana, entre altres motius, gràcies a una geologia i una topografia pròpies molt característiques, que han estat valorades estèticament de forma positiva. 
Situada a cavall de les comarques del Bages, l'Anoia i el Baix Llobregat, s'hi aixeca el monestir de Montserrat, una abadia benedictina consagrada a la Mare de Déu de Montserrat, una marededéu trobada. 
El nom prové de la paraula mont, muntanya, i serrat, cadena muntanyosa. Tant serrat com serralada provenen de serra (un seguit de muntanyes), i, precisament, aquesta paraula deriva del llatí serra, que és el nom de l'instrument per serrar (o xerrac), per la forma que tenen les muntanyes encadenades una al costat de l'altra, que fan pensar en dents de serra. 



Desnivell: + 2.200 metres aprox. 

Distància: 25 Km. aprox. 

Punt de partida: Monestir de Montserrat / Can Maçana. 

Ruta: 
Monestir de Montserrat, Escales dels Pobres, Pas dels Francesos, Santa Anna, Miranda dels Ermitans, Tebaida, Pla de la Trinitat, Camí de l’Arrel, Santa Cecilia, Camí del Portell de Migdia, Camí de la Roca Foradada, La Cadireta, Coll de Guirló, Sant Pau vell, Can Maçana, Coll de Guirló, Camí de la Portella, Pas de la Portella, Refugi Vicenç Barbé, Pas del Princep, Coll de Port, Coll del Miracle, Coll de les Comes, Collet de la Roca Plana dels Llamps, Coll del Montgròs, Montgròs, Canal de la Salamandra, Canal del Migdia, Camell de Sant Jeroni, Les Pinasses, Albarda Castellana, Les Pinasses, Monument a Verdaguer, Sant Jeroni, Ermita de Sant Jeroni, Camí Nou de Sant Jeroni, Sant Joan, Camí de les Ermites, Pla de Sant Miquel, Sant Miquel, Camí de Sant Miquel, Monestir de Montserrat 

Recorregut: 
1a etapa: Monestir de Montserrat - Can Maçana 
Desnivell: + 650 metres aprox. 
Distància: 11 Km. aprox. 
Sortim del Monestir, muntanya amunt, per les escales dels pobres i pel pas dels Francesos fins a la Plaça de Santa Anna. 
En aquest punt, abandonem el Camí vell de Sant Jeroni i girem a mà dreta per avançar fins la Miranda dels Ermitans per gaudir de les vistes en tots els sentits. 
Bones vistes del Monestir, dels omnipresents Gorros i de les majestuoses roques de la Tebaida. Continuem fins al Pla de la Trinitat i després fins enllaçar amb el Camí de l’Arrel. 
Sense pèrdua, seguim el fresat GR-172 que ronda per sota dels Flautats mentre ens aproximem a l’icònic Cavall Bernat tant preuat pels escaladors.
Passem per la zona de Sant Jeroni, sota del Cavall Bernat mentre anem obviant diferents canals fins que ens arribem al trencall que dona accés a Santa Cecília. 
Sota l’atenta mirada de la zona d’Ecos, seguim endavant, ara pel Camí de Coll de Migdia, obviant diferents camins i canals que surten al pas. 
En tot moment anem fruint de la bellesa de les arrogants parets que ens flanquegen com el Bisbe, el Frare Gros i altres roques imponents de la zona de Frares Encantats. 
Xino-xano, anem fent camí i passem propers a la Plaça de Catalunya per continuar pel Camí de la Roca Foradada. 
Seguin endavant, mentre la Roca Foradada i la Cadireta treuen el nas. Passem per sota de la cèlebre Cadireta, agulla visible des d’un munt d’indrets. 
Continuem pel fresat camí que ronda sota les airoses parets de la zona d’Agulles fins al Coll de Guirló.
Seguim en direcció a Can Maçana, però ens desviem per anar a visitar Sant Pau Vell que gosa d’unes esplèndides vistes de la zona d’Agulles entre d’altres. 
Després del repòs i la contemplació continuem aquesta etapa fins a Can Maçana. 

2a etapa: Can Maçana - Monestir de Montserrat 
Desnivell: + 1.550 metres aprox. 
Distància: 14 Km. aprox. 
Sortim de Can Maçana i enfilem muntanya amunt mentre les vistes s’eixamplen fins al Coll de Guirló per continuar, a mà dreta, pel Camí de la Portella. 
Passem pel Pas de la Portella i ens apropem fins al refugi Vicenç Barbé. 
Continuem endavant pel Camí de la Portella mentre fruïm de l’observació d’un amuntegament d’esmolades agulles, tant preuades pels escaladors, localitzades a la zona d’Agulles, 
Aquesta zona d’Agulles, en la meva opinió, es potser una de les zones més belles del massís de Montserrat. 
Passem pel Pas del Princep i seguim fins al Coll de Port, tot gaudint de les vistes que ens va oferint la zona de Frares Encantats. 
Seguim per la dreta fins al Coll del Miracle, ara gaudint de les vistes que ens ofereix la zona d’Ecos.
Xino-xano caminem i passem pel Coll de les Comes amb l’esvelta agulla del cilindre. 
Continuem i passem pel collet de la Roca dels Llamps i coll del Montgròs fins arribar a l’ample cim del Montgròs. 
Gaudim, com no pot ser d’altre manera de les esplèndides vistes que ens brinda en totes direccions.
Seguim, fregant la Roca dels Llamps i passant pel peu de la Salamandra i canal de la Salamandra, mentre fruïm de les vistes de la Talaia Gran, fins al torrent del Migdia. 
Ara, cerquem uns metres amunt, el corriol pel que abandonem el torrent, per l’esquerra.
Unes fita ens ajuda a localitzar el corriol que ens duu, sense pèrdua, al Camell de Sant Jeroni. 
Xino-xano, avancem fins enllaçar amb el Camí dels Francesos per continuar fins coll de les Pinasses. 
En aquest punt, girem a mà dreta per anar a visitar l’Albarda Castellana, prèvia grimpada, que òbviament ens ofereix unes fantàstiques vistes de la zona. 
Tornem al coll de les Pinasses i passem pel monument a Verdaguer fins arribar a Sant Jeroni, sostre del massís de Montserrat amb una cota de 1236 metres. 
Fem un repòs mentre contemplem l’excel•lent paisatge de tot el massís, de tot el camí que em fet i de tot el camí que ens falta per concloure aquesta magnifica ruta circular. 
Un munt de gent s'amontega al cim, fins i tot es fa dificil fer alguna foto del voltant.
Desfem el camí tot passant propers al monument a Verdaguer i ens apropem a l’ermita de Sant Jeroni. 
A continuació, seguim pel Camí Nou de Sant Jeroni que ens duu sense pèrdua als Gorros. 
Passem pel costat del Mirador de la Serra de les Paparres i en poca estona el Trencabarrals ens anuncia l’arribada a Gorros, segurament la zona més coneguda de Montserrat. 
Passem per sota dels Gorros, que concentren una infinitat de vies que solquen les seves airoses parets.
Les vistes de la Tebaida, son impressionants, la Prenyada, la Mòmia i Momieta, la Trompa de l’Elefant i la Panxa del Bisbe, entre d’altres simbòliques parets. 
Xau-xau, arribem a Sant Joan i sense més demora, seguim pel Camí de les Ermites i passem pel Pla de Sant Miquel fins arribar a Sant Miquel per continuar pel Camí de Sant Miquel fins el Monestir.
Aprofitem per fer una visita a la Mare de Déu de Montserrat “Moreneta”, patrona de Catalunya. 

Nota: 
Caminada que podem fer en una sola etapa (preferiblement a l’estiu per les hores de llum) o en dues etapes per fruir més de l’entorn i no anar a corre cuita. 
Naltros per gaudir més de la ruta i per dur-la a l’hivern (menys hores de sol) ho hem fet en dues etapes. 

Breu: 
Diuen que aquesta volta anomenada Montserrat 360º és una de les travesses més espectaculars que podem fer al nostre territori. 
Caminarem pel cor de Montserrat, endinsant-nos per camins, corriols i canals amb alguna que altre grimpada aïllada. 
Una ruta que ens permetrà transitar i conèixer les diferents zones i agulles d’aquest massís tant espectacular. 
Tot plegat, hem estirat les cames i hem gaudit de valent amb el recorregut d'aquesta excel•lent ruta circular. 

Els caminants: Conrad i Josep

Print Friendly and PDF