11a etapa  |  Linz - Grein
El Danubi en BTT






El diluvi universal 

Fitxa de l’etapa:
Distància: 70 km.
Senyalització: perfecta 
Ruta: Linz-Gusen-Langenstein-Mauthausen-Mittekirchen-Mettensdorf-Dornach-Grein

Presentació de l'etapa:
Una aiguada etapa que passa propera al famós, malauradament, camp de concentració de Mathausen (1). Una opció de visita que naltros vam rebutjar, no trobo gens agradable visitar aquets tipus d’atraccions turístiques pel que ha significat per la nostra història. Arribarem a l’acollidora població de Grein (2). Una població estratègicament situada en un meandre per oferir-nos unes magnifiques vistes del Danubi. 

Descripció de l'etapa:
Sortim de Linz pel marge esquerra per una zona de parcs i jardins abnegats pels ruixats dels dies anteriors. Arribant a la central elèctrica de Abwinden la ruta deriva cap a l’interior i passa a prop de St. Georgen. La pluja vol ser present en l’etapa d’avui. Més endavant tornem a la vora del Danubi i es passa per les poblacions de Gusen i Langenstein. Un cop s’ha surt d’aquesta ultima població hi ha el desviament (opcional) cap a Mathausen (1). Naltros seguim tot restant quilometres pel carril bici asfaltat fins a central elèctrica de Mitterkirchen. on altre cop es deriva cap a l’interior apropar-nos a Mettensdorf entre mig de camps de cultiu. La pluja no defalleix, insisteix en fer-nos la guitza. Mica en mica ens hem anat enfortint tant físicament com mentalment per aguantar aquestes incomodes etapes. Constantment hem d’anar buscant aixoplucs davant de la continuïtat dels ruixats. A l’alçada de Eizendorf anem a retrobar el marge del riu. Uns últims quilometres ben xops ens duen decididament cap a l’interessant població de Grein (2).

Comentaris:
(1) El camp d' extermini de Mauthausen probablement fou el primer camp de concentració dels nazis que funcionà com a camp d'extermini des del començament de la Segona Guerra Mundial fins al seu alliberament el 5 de maig de1945. Així mateix fou el que engolí la majoria dels deportats dels Països Catalans. Abans de la Segona Guerra Mundial, la font de subsistència a Mauthausen eren les pedreres, les quals proveïen les llambordes per a empedrar els carrers d'Àustria. Aquest fet va fer decidir Adolf Hitler a construir-hi un gran camp de concentració, el més important d'Àustria. En aquest camp es concentraren i s'exterminaren militants polítics, homosexuals, resistents russos, polonesos, objectors de consciència, detingudes femenines, persones d'altres nacionalitats (italians, hongaresos, anglesos, espanyols,...), gitanos i, sobretot, jueus. Els republicans espanyols, amb el triangle blau dels apàtrides, hagueren de presenciar el sistemàtic extermini dels gitanos i dels jueus. Tanmateix, les condicions higièniques i de treball de Mauthausen eren suficients per morir.
(2) Grein té una excel•lent ubicació i un interessant nucli urbà amb cases que daten del segle XVI i un teatre municipal inaugurat l’any 1970.

Allotjament:
Altre cop xops, obligatòriament, cerquem un allotjament amb bones condicions per eixugar la bugada. Ens dirigim al centre, on una oficina d’informació ens ofereix tot tipus d’allotjaments. Escollim una casa particular que ofereix habitacions al l’estil de bed&breakfast. L’opció va resultar excel•lent tant pel tracte com per la comoditat oferida.

Breu: 
El canvi de país ens ha portat paral•lelament a un canvi climatològic molt desfavorable. Hem passat còmodament per terres germanes gaudint d’un sol radiant, mentre que per aquestes contrades la pluja ens posa a proba cada dia, sense oferint-nos cap concessió. Hem passejat, un cop secs, per la tranqui-la població de Grein (2) on ens hem cruspit un bon sopar per aixecar l’ànim que òbviament estava una mica humit.

  Print Friendly and PDF