Tossal de les Torretes  1676
Montsec de Rúbies






El tossal de la Torretes pel vessant meridional 

El Montsec es composa de tres zones: el Montsec d’Ares, el Montsec de Rúbies i el Montsec de l’Estall regats pel riu Noguera Ribagorçana.

Montsec de Rúbies: A l’extrem oriental del Montsec hi ha aquest sector de la serra que s’eleva sobre el marge orogràfic esquerre de la Noguera Pallaresa. No té una cinglera tan unificada com el d’Ares, encara que també té uns passos claus per recórrer-lo i cada un d’ells requeriria com a mínim una excursió.

Desnivell: +/- 2.300 metres aprox.

Punt de partida i aproximació: 
Carretera C-13 que uneix Balaguer i Tremp. Poc després de la Baronia de Sant Oïsme, deixem el vehicle a una explanada que es troba amb la bifurcació de la carretera C-12 que ve d’Ager.

Ruta:
Carretera C13 – Rúbies - Portella Blanca – Puig de Migjorn - Tossal de la Torreta – Puig de Migjorn - Portella Blanca – Rúbies – Carretera C13

Recorregut:
En el punt esmentat de la carretera C-13 prenem una pista a llevant tot seguint el GR-1. Passem per l’enrunada masia Ginesta i més amunt deixem la pista a cal Masià i agafem un trencall a l’esquerra. Arribarem a la pedrera de Meià que constitueix un jaciment de fòssils del cretaci inferior, el període de més fortes regressions marines a Europa. Un cop creuat el barranc de Rúbies, el camí esdevé menys evident: finalment ens plantarem al llogaret abandonat de Rúbies. En la seva part superior trobarem un senderó que ens mena vers la destacada Portella Blanca, punt de pas entre els dos vessants de la muntanya. Des de la portella anirem a llevant per la carena principal. Passem primer pel Puig de Migjorn i posteriorment pel Tossal de les Torretes, punt més elevat de tot el Montsec. Per la tornada desfarem el camí de pujada.

Breu: 
Una bona caminada que ens permet assolir el cim més alt del Montsec i al mateix temps gaudir d’unes esplèndides vistes del Montsec d’Ares entre d’altres. Un zona plena de grans parets que la fan especialment apreciada pels escaladors d’arreu. Cal fer bones provisions d’aigua abans d’afrontar aquesta caminada, sobre tot en temps d’estiu. Una dia esplèndid ens ha permès passejar-nos pel Parc Natural del Montsec.

Els caminaires: Gloria – Jesús – Josep – Mercè - Miguel

Informació extreta del Vèrtex 221
   Print Friendly and PDF

1 comentari:

salte ha dit...

iep...bon blg per a bones piades....(comepedras), au bones escalades