Sobrepuny  1656






Un cim peculiar i estètic al mateix temps 

El cim de Sobrepuny és un dels cims més destacats del Catllaràs, que es troba entre els municipis de Castell de l'Areny, la Nou de Berguedà i Vilada a la comarca del Berguedà. 

Desnivell: +/- 1.650 metres aprox.

Distància: 11 Km. aprox.

Punt de partida: 
La Nou de Berguedà. Prenem la carretera C-16 amb direcció al Túnel del Cadi. Un cop passat la població de Cercs, hem d’estar atents i prendre la desviació cap a la Nou. Arribats a la Nou de Berguedà, trobarem un còmode pàrquing al centre del poble.

Ruta: 
La Nou de Berguedà – Cal Patzí – Les Agudes – Coll de la Plana – Collet del Faig – Sobrepuny – Caselles – Cal Patzí – La Nou de Berguedà

Recorregut: 
Sortim pel costat de l'església de Sant Martí. Continuem un xic per la carretera i prenem el primer carrer a mà esquerra que s’endinsa cap al bosc. Abans d’arribar a Cal Patzí, trobarem a mà esquerra un petit congost i brollador d’aigua. En aquest punt, creuem el Torrent de la Nou per un petit pont. Arribem a Cal Patzí i prenem el GR que passa pel costat esquerra de la casa. Seguim el GR, sense pèrdua, que es va enfilant progressivament entre mig de preciosos boscos. Arribem a un parell de forats que són la boca d’una antiga explotació minera. Seguim amunt fins a les esveltes roques de Les Agudes, dos monòlits enormes de roca que contenen diverses vies d’escalada. Continuem xino-xano la marxa, propers al Serrat d’Espades fins al Coll de la Plana. En tot el recorregut, obtindrem unes magnifiques vistes de la Serra d’Ensija, Gallina Pelada i Pedraforca, entre d’altres. Prenem un glop d’aigua i seguim el camí fins al Collet del Faig, des d’on enfilem les últimes costerudes rampes fins al cim del Sobrepuny. Vèrtex geodèsic coronat per la nostra senyera i d’un curiós pessebre incrustat dins d’una bota de muntanya. Dalt del cim les vistes s’eixamplen i podem reconèixer el pantà de la Baells, Berga, Rasos de Peguera i Serra d’Ensija. Donat el vent enfurismat i el fred rigorós, iniciem la davallada sense més preàmbuls. Anem en sentit SO a buscar el PR que baixa vora la carena en direcció a Els llisos de Caselles. Anar baixant, refugiant-nos una xic per aquesta vessant menys ventada. Seguint fàcilment el mateix PR, per frondosos boscos, mentre passem pels Cingles de Sobrepuig i el Torrent de la Foranca. Xino-xano arribem a Caselles i seguidament a Cal Patzí, on retrobem el camí inicial de pujada. Passem altre cop pel bucòlic brollador i en poca estona ens plantem a la Nou de Berguedà, punt final de l’excursió d’avui.

Breu:
Un cim modest i vistos al mateix temps. La seva silueta, inconfusible, es divisa des de la mateixa carretera amb direcció al Pirineu. Dintre del Massís del Catllaràs no deixa de ser una de les més importants figures. Un fort e insistent vent, així com d’un rigorós fred, no ens ha permès gaudir plenament de l’excursió del dia. Malgrat les condiciones meteorològiques, hem pogut trepitjar aquest reconegut cim del Berguedà.

Els muntanyencs: David - Josep - Santi

  Print Friendly and PDF