Pasarelas del Vero





La ruta més turística de Guara 

La Serra de Guara és una serralada del Prepirineu. El seu punt més alt és el Tossal de Guara amb 2.077 metres d'altitud. Aquesta serra és un massís muntanyós que es troba a la província d'Osca, uns 25 km al nord-est de la ciutat d'Osca. Una gran part del massís està ara inclosa al Parc Natural de la Serra i de les Gorges de Guara, que té una extensió 43 km d'oest a est i 25 km de nord a sud. Tot el territori es caracteritza per la bellesa i espectacularitat dels seus paisatges, fruit d'una complexa estructura geològica i dels processos d'erosió associats a la xarxa hidrogràfica. Profundes i estretes goles de calcària recorregudes per rius com el Flumen, Guatizalema, Vero, Mascún o Alcanadre; malls de conglomerat com els de Vadiello o el Salt de Roldán; barrancs, coves, valls, etc. conformen una impressionant arquitectura natural. També hi ha una variada flora i fauna autòctones entre les que destaquen les aus rapinyaires. De fet, les escarpades parets del Parc fan d'aquest espai una de les reserves d'aus més importants d'Europa. 

Desnivell: + 300 metres aprox.

Distància: 5,50 Km. aprox.

Punt de partida: Alquézar.
Des de Barbastro prenem la carretera A-1232. Passat la Huerta de Vero, en la pròxima cruïlla, s’ha de prendre la carretera A-1233 que ens durà fins a Alquézar.

Ruta: 
Plaça Major d’Alquézar - Rètol Pasarelas del Vero - Barranco de la Fuente - Cueva de Picamartillo - Passarel•la metàl•lica - central hidroelèctrica d’Alquézar - mirador - Puente de Los Baños - mirador - Colegiata de Santa Maria de Alquézar - Plaça Major d’Alquézar

Recorregut: 
Ens endinsem per aquest poble fins a l’inci de la ruta de las Pasarelas del Vero proper a la Plaça Major de Alquézar. Un camí perfectament preparat que davalla encaixonat entre la Peña Castibián, a l’esquerra i els Muros de la Colegiata, a la dreta. Un total de 7 trams ens faciliten el descens fins al Vero. En arribar al llit del Vero, ens hem de desviar un xic per l’esquerra del marge del riu per anar a veure la Cueva de Picamartillo. Un espectacular broll d’aigua sota l’estimball d’unes impressionants parets de gran alçada. Tornem al punt anterior on comença la passarel•la metàl•lica penjada del marge dret del Vero. Avancem per aquestes passarel•les, a cops ajupin-nos obligats per la propia orografía de la roca. Més endavant arribem a la vella presa i a l'antiga central hidroelèctrica de Alquézar. Segurament aquest tram sigui el més espectacular per l’enclotament del gorg i la quantitat d’aigua que desprèn. A continuació el camí s'aparta del riu per serpentejar entre antigues i recargolades oliveres, sempre tan agradables d’observar. Més endavant un rètol ens indica la direcció per tornar a poble seguint la ruta de las Pasarelas del Vero. Naltros girem cap a l’esquerra davallant suaument fins un mirador penjat sobre el propi riu Vero. Des d’aquest mirador podem observar una bonica imatge del poble dalt del penya-segat. Penya-segat amb grans parets que solquen vies d’escalada. D’un temps aquí la Serra de Guara ha guanyat molt prestigi i renom en el món de l’escalada. En tot moment podem observar el majestuós vol dels voltors comuns per damunt nostre, planejant entre els penya-segats a l'aguait de qualsevol presa. Ara continuem camí avall fins a les restes d’una antiga presa . Seguim camí avall fins arribar al medieval Puente de los Baños per afegir una mica més de contingut a la ruta. Després d’una estona girem cua i pugem en direcció a Alquézar per un sender que passa entre marges d’oliveres. Arribats al poble ens apropem a visitar el castell i fortalesa de la Colegiata de Santa Maria de Alquézar amb una curiós claustre romànic trapezoïdal. Restem una estona pel damunt gaudint de les amplies vistes de l’entorn. Ara ens perdem voluntàriament per l’interior d’aquest poble declarat patrimoni historicoartístic pel seu conjunt medieval.

Breu: 
Obligada visita dintre les tres excursions que teníem previstes per la Serra de Guara. Encara que la ruta és curta i molt turística, val la pena aproximar-nos per realitzar aquesta ruta “estrella” per veure aquest paratge de gran bellesa natural. Igualment el poble és força interessant turísticament. Primer tast d’aquest pont que ens hem muntat per visitar la Serra de Guara que (encara que sembli mentida) no l’havíem trepitjat per un motiu o altre. Un dia fred però solejat ens ha permès gaudir plenament d’aquest indret tant interessant.

Els caminants: Josep i Mercè

  Print Friendly and PDF