Pic de l’Estany Mort  2746
Pic de Mil Menut  2779






Trescant per la Vall de Ransol 

Andorra, amb una superfície de 468 quilòmetres quadrats, acull a les seves fronteres tres espais protegits de gran bellesa. Andorra, país de muntanyes, conscient de la importància del seu paper com a conservador i promotor d'aquests tres espais ha treballat i continua treballant per a la conservació i la preservació dels espais i també per a la conscienciació. 
Al valor natural dels espais, que alberguen espècies representatives de la fauna i la flora del Principat, s'uneix el valor cultural d'aquests, reflex de l'explotació agrícola tradicional que s'ha donat al Principat. 

Desnivell: + 880 metres aprox.

Distància: 7,45 Km. aprox.

Punt de partida: Àrea recreativa Coma de Ransol.
Des de la carretera CG-2, es pren la Carretera de Ransol fins al final de la mateixa, on s’ubica l’àrea recreativa de Coma de Ransol.

Ruta: 
Àrea recreativa Coma de Ransol - GRP 1 - Refugi dels Coms de Jan - Pic de l’Estany Mort - Pic de Mil Menut - Collada de Jan - Refugi dels Coms de Jan - GRP 1 - Àrea recreativa Coma de Ransol 

Recorregut: 
Sortim creuant el pont sobre el riu dels Meners i passem pel costat de la zona de picnic, seguint les marques de color groc. Continuem pel bosc, en sentit Est, fins a tocar del riu de les Portelles on anem regirant en sentit Nord en suau però mantinguda pujada. En breu passem per un petit salt d’aigua que baixa del riu de Jan. Xino-xano seguim muntanya amunt fins arribar a una mena de petit circ glacial amb el refugi dels Coms de Jan, situat a la punta Oest. Creuem el GRP 1 i passem propers al refugi per continuar muntanya amunt. Atents a les fites i les marques grogues, anem guanyant alçada fins arribar a un coll entre el Bony de la Pala de Jan i el Pic de l’Estany Mort. En aquest punt trobem un escamot de preciosos i fornits Cavalls Pirinencs Catalans.
Igualment gaudim de les vistes que disposa i girem a mà dreta enfilant la costeruda pujada. Sense fites ni marques evidents , en sentit Nord-oest, anem pujant per la pala herbada traçant la ruta a discreció fins arribar al capdamunt del Pic de l’Estany Mort. Fem un aturada tècnica, mentre gaudim de les esplèndides vistes arreu. Podem distingir el Pic dels Meners, Pic de la Coma de Senyac, Pic de la Serrera, Pic de l’Estanyó, Pic de la Cabaneta, Pic de Mil Menut, Pic de la Pala de Jan i Pic d’Escobes entre d’altres.
Reprenem la marxa, en sentit Est, i davallem un xic per evitar un salt de roca. Seguidament cerquem novament la carena per pujar, amb les millors vistes de la Vall de la Coma d’Ossa, per arribar en breu al Pic de Mil Menut. Fem un altre aturada tècnica, per gaudir novament de les esplèndides vistes que disposa aquest pedregós cim. Seguidament continuem per la pedregosa i airosa carena fins la punta més oriental, de d’on podem gaudir les precioses vistes de la Vall de la Coma de Varilles.
A continuació, girem en sentit Sud-est, i davallem decididament entre blocs fins a la Collada de Jan. En aquest punt, girem en sentit Sud i comencem a davallar, més còmodament, per la Pala de Jan. A pleret, anem girant en sentit Oest, fins arribar novament al coll entre el Bony de la Pala de Jan i el Pic de l’Estany Mort. Novament trobem pasturant, l’escamot de preciosos i fornits Cavalls Pirinencs Catalans que procurem no destorbar. A continuació, enllacem amb el camí de pujada per continuar muntanya avall. Xau-xau anem davallant i gaudint en tot moment de tot el que ens envolta.
Parem una estona per remullar-nos les cames al petit salt d’aigua que baixa del riu de Jan. Més endavant, enmig del bosc de pi negre, trobem una silueta d’una au tallada en una de les branques d’un enorme pi negre. En poca estona arribem al punt de sortida.

Breu: 
Bona caminada per una vall que resta una mica a l’ombra per la proximitat de la Vall de Sorteny que disposa de les reconegudes ascensions al Pic de la Serrera i Pic de l’Estanyó. 
Vall assossegada, menys transitada i d’una bellesa extraordinària, ja diuen que al pot petit hi ha la millor confitura. 
Tot plegat, hem gaudint un altre vegada, de les nombroses muntanyes distribuïdes per les magnifiques valls que formen aquest petit país de parla catalana.

Els caminants: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF