Els 4 Puigmals
Puigmal de LLo  2762 - Puigmal de Segre  2843
Puigmal Petit de Segre  2809 - Puigmal d’Err  2910






Trescant per la comuna d’Err de l'Alta Cerdanya, a la Catalunya Nord 

Desnivell: + 1050 metres aprox.

Distància: 10,20 Km. aprox.

Punt de partida: Estació d’esquí d’Er Puigmal.
Per la carretera D-89 arribem fins Les Planes on es troba el telecadira principal. Continuem per la mateixa carretera fins trobar la barrera que impedeix el pas de vehicles. Estacionem el vehicle al voltant de l’ampli aparcament.

Ruta: 
Estacionament - Ribera d’Err - Aiguaneix - collet - Puigmal de Llo - collet - Puigmal Petit de Segre - Coll d’Err - Puigmal de Segre - Puigmal d’Err - Ribera d’Err - Estacionament

Recorregut: 
Continuem per la mateixa carretera asfaltada, en sentit Sud-est. Més endavant la carretera dona pas a una pista que es va endinsant per la bonica vall per la que davalla la Ribera d’Err. La pista esdevé un marcat camí que va guanyant cota fins arribar a Aiguaneix, una mena plana. A continuació el camí s’enfila i guanya cota decididament fent marrades fins al collet. Girem a mà esquerra i continuem per fil de la carena fins arribar al 1r Puigmal del Dia: Puigmal de Llo. Gaudim de les esplèndides vistes de la Cerdanya entre d’altres.
Girem cua i tornem al collet, per continuar recte i amunt fins la carena circular que dona forma a l’Olla de Núria. Girem a mà esquerra i seguim per la carena fins el 2n Puigmal del dia: Puigmal Petit de Segre.
Continuem per la carena, sense demora, fins arribat al 3r Puigmal del dia: Puigmal de Segre que disposa de l’oratori de Sant Bernat de Menthon, patró dels excursionistes. En tot moment, gaudim de les amplies vistes que ens ofereix la ruta com mirador privilegiat de tot arreu.
Girem cua i desfem el camí fins passat el Puigmal Petit de Segre per continuar en sentit Sud cap l’últim objectiu. Xino-xano anem guanyant cota pel camí ben marcat fins sortir per la vessant Sud del cim. Arribem al 4r Puigmal del dia: Puigmal d’Err.
Punt geodèsic i cim inclòs en el llistat “100 cims, un repte d’altura” de la FEEC. El Puigmal més elevat dels quatre, que amuntega excursionistes arribats per les diferents vessants que li donen accés. No cal dir que les vistes son espectaculars i podem distingir : Pedraforca, Serra del Cadí, Pic de Carlit, i de la Cerdanya entre d’altres.
Reprenem la caminada, en sentit Sud-oest, i comencem a davallar decididament. Xau-xau, anem davallant sense pèrdua pel camí ben fressat. Més endavant, continuem per la dreta obviant el Camí del Pla de les Salines al Puigmal, que segueix per l’esquerra. Continuem baixant fins enllaçar amb el camí de pujada que rondava per la Ribera d’Err, on un manat de vedelles pasturen plàcidament. Desfem la resta del camí fins arribar a l’estacionament.

Breu: 
Bona ruta que permet enllaçar els 4 Puigmals en la mateixa caminada. En la nostre opinió, creiem que es millor fer la ruta en sentit horari, pujar per la vall d’Aiguaneix i davallar des de el Puigmal d’Err. Boniques valls, vessant francesa, per les que no havíem pujat encara. Tot plegat, hem estirat les cames i hem gaudit d’una bona jornada de muntanya.

Els caminants: Josep - Mercè - Ricardo

Print Friendly and PDF