Caminada de la Llum 2020






Caminades i tradicions 

La Festa de la Llum és la més universal i, alhora, la més peculiar de totes les tradicions Manresanes. El seu origen l’hem d’anar a buscar al S.XIV (1345) quan en temps de sequera, fam i malalties la ciutat va decidir construir una sèquia que portés aigua del Llobregat des de Balsareny. Aquesta iniciativa va topar amb la negativa de Galceran Sacosta, Bisbe de Vic, a deixar passar la sèquia per les seves terres. Davant la desobediència dels Manresans, el bisbe va respondre amb l’excomunió de tota la ciutat. El 21 de febrer de 1345 es va produir el prodigi; un raig lluminós procedent de Montserrat va entrar al temple del Carme i tots els campanars de la ciutat van començar a repicar tot sols. El bisbe, penedit, va aixecar l’extradició i perdonà tots els Manresans. 
Per commemorar aquest fet històric, El Centre Excursionista de la Comarca de Bages organitza any rere any des de en fa més de 40, la tradicional Caminada de la Llum, que consisteix en la baixada de la llum de Montserrat fins l’església del Carme. 

Desnivell: (+) 430 metres aprox. (-) 900 metres aprox.

Distància: 23 Km. aprox.




Punt de partida: Monestir de Montserrat.

Ruta: 
Monestir de Montserrat - Camí dels Degotalls - carretera BP1103 - Santa Cecilia - Camí de Can Martorell a Sant Cristòfol - Camí de Cal Macari - mirador - Sant Jaume de Castellbell - Camí de Sant Jaume de Castellbell - GR4 - Camí de Sant Jaume - Pedrera Balçamuller - GR151 - Castellgalí - Eix del Llobregat - Camí de Can Font de Cirerencs - Camí Òliba - barriada Sant Pau - la Balconada - Plaça Major – Mare de Déu del Carme

Recorregut: 
Primer assistim a l’acte de l’encesa de la llum al cambril de la mare de Déu de Montserrat. Seguidament, una xocolatada dona la sortida a la caminada que surt pel camí dels Degotalls. Més endavant es creua la carretera BP-1103 i es continua pel seu marge dret fins a Santa Cecilia.
Prenem el camí de Can Martorell a Sant Cristòfol que davalla suaument. Anem fent camí, sense pèrdua, fins arribar al camí de Cal Macari que disposa d’un mirador de l’inconfusible perfil serrat de la muntanya de Montserrat. Un dia radiant ens ofereix unes imatges força espectaculars.
Continuem fins a Sant Jaume de Castellbell i enfilem pel camí de Castellbell que conflueix amb el GR 4. Abandonem el GR 4 i seguim pel camí de Sant Jaume, que ens duu sense pèrdua fins a la Pedrera Balçamuller on hi ha un dels controls i el dinar de la caminada.
Fem un mos còmodament i reprenem la caminada pel mateix camí que conflueix amb el GR 151. Xino-xano, circulem pel mig de Castellgalí per, més endavant, creuar l’Eix del Llobregat o carretera C-55 i continuar de l’altre costat. Xau-xau, continuem pel camí de Can Font de Cirerencs que conflueix amb el camí Òliba. Seguidament, caminem propers a la línia dels FFCC de rodalies de Sant Vicenç de Calders a Manresa amb la silueta de Manresa com a decorat de fons.
Entrem a Manresa per la barriada de Sant Pau i continuem per La Balconada amb bones vistes de la ciutat. Transitem pels carrers de Manresa fins la Plaça Major i a continuació fins a la Mare de Déu del Carme.

Breu: 
Interessant i agradable caminada, gens competitiva i recolzada per la Festa de la Llum de Manresa.
Una festa, Tresor del Patrimoni Cultural i Immaterial de Catalunya i Andorra, que commemora cada 21 de febrer el Misteri de la Llum que es va produir l’any 1345, quan un raig de llum des del Monestir de Montserrat va entrar a l'Església del Carme de Manresa.
Podem gaudir de l’acte i cerimònia de l’entrega de la Llum al cambril de la Mare de Déu de Montserrat. Tot seguit, prèvia xocolatada, es comença a caminar per un seguit de camins fins a Manresa.
Un dia solejat ens ha permès gaudir de la llum i d’una completa jornada de muntanya.

Els caminants: Josep i Josep M.

Print Friendly and PDF