Els 4 Turons + Cim del Tibidabo
Turó de la Rovira 262 metres
Turó del Carmel 266 metres
Turó de la Creueta del Coll 245 metres
Turó de Collserola 287 metres
Cim del Tibidabo 516 metres






Els miradors de Barcelona (versió millorada) 

Des del cim del Tibidabo, sostre de la Serra de Collserola, es despengen els Turons de Barcelona. 
Tot i que queden separats de la serra de Collserola per l’entramat urbà, els Turons semblen una prolongació d'aquesta serra que s’endinsa a la ciutat. 
Habitats des de temps antics, amb masies i horts, als voltants van créixer poblacions que van esdevenir barris i que avui dia són les millors portes d’entrada a aquest pulmó verd enmig de la ciutat. 
Els Turons permeten veure des de les altures tots els barris de Barcelona que s’estenen cap al mar.
ElsTurons d’aquesta ruta urbana ofereixen les millors vistes de la ciutat i una barreja poc comuna entre urbanisme i natura. 

Desnivell: +800 metres aprox. 

Distància: 17,20 Km. aprox. 

Punt de partida: Parc del Nen de la Rutlla. 

Ruta: 
Parc del Nen de la Rutlla, Parc del Guinardó, Bunker del Carmel, Turó del Guinardó, Jardins de Juan Ponce, Turó del Carmel, Mirador de Joan Sales, Casa Martí Trias i Domènech, Baixada de Solanell, Carretera de Sant Cugat, PR C-38, Carretera de les Aigües, Turó de Collserola, Jardins dels Vivers de Can Borni, Carretera del Tibidabo, PR-C 35, el Tibidado, Temple del Sagrat Cor, Carretera de Vallvidriera al Tibidabo, PR C-38, Turó de Collserola, Carretera de les Aigües, Carretera de Sant Cugat, Parc de la Creueta del Coll, Baixada de Solanell, Casa Martí Trias i Domènech, Mirador de Joan Sales, Jardins de Juan Ponce, Parc del Guinardó, Parc del Nen de la Rutlla 

Recorregut: 
Sortim del Parc del Nen de la Rutlla, en direcció Nord-oest, fent ziga-zagues muntanya amunt. 
Passem per una font i enfilem els últims metres fins al capdamunt del Turó de la Rovira. 
Esplèndid mirador de la ciutat comtal on també podem visitar i observar els Bunkers del Carmel.
Tot hi ser coneguts popularment com a Bunkers o Búnquers, mai hi ha hagut cap búnquer a la cima del Turó de la Rovira, tan sols una bateria antiaèria i les seves instal•lacions. 
A continuació davallem i anem a cercar el carrer Mühlberg que ens duu als Jardins de Juan Ponce. Passat la zona infantil, prenem el camí de la dreta que remunta i a l’alçada del mirador de l’Arquitecte Ignasi de Lecea, girem a mà dreta i enfilem muntanya amunt fins al capdamunt del Turó del Carmel. 
Un altre excel•lent mirador en tots els sentits, també podem veure clarament els nostres pròxims objectius. 
Seguidament davallem i anem a cercar el Mirador de Joan Sales que disposa d’un punt d’aigua. 
Sortim pel extrem del mirador per on enllacem amb el camí i en pocs metres entrem a la zona perímetrada del Parc Güell. Passem pel davant de la Casa Martí Trias i Domènech i ens pocs metres sortim del Parc Güell per la dreta. 
Seguidament, en direcció Nord-oest, anem davallant per un seguit d’escales fins que sortim del parc. Seguim pel carrer del Torrent del Remei, per la dreta, uns pocs metres i girem, per l’esquerra, per la Baixada de Solanell. Sortim al Passeig de la Mare de Déu del Coll i en pocs metres girem pel carrer de Castellterçol. 
Entrem al parc, en direcció Nord, i remuntem decididament fins a tocar de la tanca de seguretat. Ara, seguim tot el perímetre del tancat fins al Turó de la Creueta del Coll. 
Sota el Parc de la Creueta del Coll podem observar l’escultura “Elogi de l’aigua” del reconegut escultor Eduardo Chillida. 
Ara, baixem pel carrer del General Mendoza i creuem la Ronda de Dalt. De l’altre banda, prenem el carrer de Canaan, creuem la carretera de Sant Cugat i continuem pel carrer de Navata. 
Prenem unes escales per escurçar camí i seguim per carrer de Trullols fins al final. 
Des d’aquí, per l’esquerra, seguim el PR C-38 fins l’inici de la carretera de les Aigües, on continuarem recte fins el Turó de Collserola. 
Un Turó, modest, desdibuixat i desconegut, que ens ofereix bones vistes. 
Seguim pel PR C-38, en sentit Oest, per un camí rocallós que puja amb decisió per continuar per una ampla pista amb bones vistes. 
Passem pel costat dels Jardins dels Vivers de Can Borni i continuem fins a la carretera del Tibidabo. Davallem suaument per la mateixa carretera fins que creuem, amb precaució, per prendre de l’altre banda el PR C-35 que s’endinsa pel bosc. 
Xino-xano, caminem per aquest frondós corriol fins que sortim propers al Parc d’atraccions del Tibidabo. 
En poca estona ens plantem al cim del Tibidabo amb l’airós Temple del Sagrat Cor. 
Gaudint de les vistes de tot l’entorn i aprofitem per fer un mos. 
Continuem pel davant i davallem pel Camí de Vallvidriera al Tibidabo, prenent un corriolet per anar escurçant metres. 
Pel Camí de Vallvidriera al Tibidabo, abans d’arribar a Can Mas, prenem un corriol que davalla amb decisió i que ens duu sense pèrdua fins enllaçar amb el PR C-38. 
A continuació, es tracta d’anar desfent el camí d’anada obviant pujar als turons novament. 
Xau-xau, gaudint de la caminada, després d’una bona estona, arribem al Parc del Nen de la Rutlla, punt d’inici d’aquesta caminada urbana. 

Nota: 
Ruta millorada de la versió anterior, més urbana, de “Els 4 Turons + Cim del Tibidabo”. 
En aquest traçat hem evitat, tot el que es pot, els trams més urbanitzats, prioritzant el transit pel Parc dels Tres Turons i altres parcs que disposa la ciutat fins arribar al cim del Tibidabo. 

Breu: 
Una ruta mig urbana, mig rural, sense complicacions, que transcorre pels diferents turons de Barcelona fins anar a trobar el cim del Tibidado, que corona la serra de Collserola. 
Caminada fàcil que podem afegir-li tantes variants com se’ns acudeixi. 
Un dia net i clar ens ha permès gaudir de les amplies vistes que ofereixen aquets turons convertits en esplèndids miradors de la ciutat. 

Els caminants: Josep, Raquel i Worphi

Print Friendly and PDF