Collserola [el gronxador + Serres d’en Ferrer i d’en Fotja]






Cercant turons, camins i corriols 

Parc Natural de la Serra de Collserola és la denominació oficial del parc de Collserola, un parc de 8.259 hectàrees situat a la serra de Collserola que gaudeix de protecció oficial des de 1953 i l'any 2010 va ser declarat parc natural per la Generalitat de Catalunya. 
El parc es troba repartit en nou termes municipals (Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, el Papiol, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern) i és gestionat pel Consorci del Parc de Collserola que inclou la Diputació de Barcelona i els municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. 

Desnivell: + 650 metres aprox. 

Distància: 16,50 Km. aprox. 

Punt de partida: Mirador d’Horta. 
Per la Carretera antiga d’Horta a Cerdanyola BV-1415. 
Després del desviament cap al Cementiri de Cerdanyola, a mà esquerra, trobarem l’estacionament del Mirador d’Horta, també anomenat Mirador de Mundet. 
Veure punt de partida a Google Maps.  

Ruta: 
Mirador d’Horta, el Gronxador, PR C-35, GR-92, GR-173, Serra d’en Ferrer, Font vella de Can Catà (1), Font nova de Can Catà (2), Can Catà, Camí de Can Catà, Puig de la Guàrdia, Àrea de lleure de Can Coll, Serra d’en Fotja, Turó de Can Cerdà, A11, Font dels Caçadors (3), Jabalina, Mirador del Portell de Valldaura, PR C-35, Mirador d’Horta 

Recorregut: 
Prenem un corriol que tot just surt davant de l’estacionament. 
De seguida seguim per l’esquerra, per la dreta i tornarem, el corriol que s’enfila decididament. 
En poca estona ens plantem a “el gronxador” d’origen e historia desconeguda que ens permet contemplar la metròpolis d’una manera plàcida. 
Cal dir, segons llegit, que el gronxador no sempre està en bon estat, en funció del vandalisme. 
Seguim pel mateix corriol fins que sortim al PR C-35 per continuar per l’esquerra. 
En breu abandonem el PR C-35 i seguim per la dreta, seguint les indicacions del cartell que ens mena per la Serra d’en Ferrer. 
Compartim el camí amb el GR-92 i GR-173 una bona estona fins que l’abandonem per continuar pel llom de la Serra d’en Ferrer. 
Aproximant-nos a Can Catà, ens desviem a mà esquerra per anar a visitar la Font vella de Can Catà (1). Desfem l’aproximació i seguim pel camí anterior uns poc metres fins que ens tornem a desviar a mà dreta per anar a visitar la Font nova de Can Catà (2). 
Tornem al camí inicial i continuem fins a Can Catà. 
Ara, per l’esquerra, seguim el Camí de Can Catà. 
Més endavant, quan el Camí de Can Catà s’aproxima i es dirigeix cap a Cerdanyola, l’abandonem i prenem un corriol que per l’esquerra remunta clarament. 
Xino-xano, sense pèrdua, ans apropem al Puig de la Guàrdia que disposa de bones vistes de la zona. Seguidament, baixem fins a l’àrea de lleure de Can Coll per la que passem de costat per continuar per un camí que ronda proper al Torrent de la Codina. 
Seguim pel camí, passem per costat d’una cova i en breu l’abandonem per continuar per un corriol que per la dreta remunta amb decisió.
Xau-xau, arribem al camí anomenat A10 però prenem pler la dreta el corriol que continua remuntant. Primerament passem per un senyal geodèsic i continuem fins al Turó de Can Cerdà. 
Un turó deslluït que no disposa de cap tipus de vistes ni altre encant que se li conegui. 
Continuem pel davant ben atents a les marques, doncs no hi ha camí definit i resulta força perdedor. Altre opció, potser més recomanable, es tornar al camí anomenat A10. 
Sortim directament al camí citat, i continuem per la dreta pel camí anomenat A11. 
Més endavant, ans desviem i ens apropem a visitar la Font dels Caçadors. 
Tornem al camí citat i continuem pel camí anomenat “Jabalina” que sembla ser una coneguda trialera pels amants de la bicicleta de muntanya. 
El camí remunta costerudament fins al PR C-35 per que continuem i sortim al Mirador del Portell de Valldaura. 
Seguim pel citat PR C-35 una bona estona fins que tornem a davallar, per la dreta, pel corriol que davalla en direcció a “el gronxador”. 
Abans, però, seguim per la dreta el corriol que va davallant fins sortir al punt d’inici de la caminada. 

Notes: 
(1) La Font vella de Can Catà o Font d’en Moisès està formada per diferents elements que la composen i la seva disposició la fan molt original. El frontal és gran i al centre hi ha un requadre de mosaic decorat amb motius religiosos. El tub apareix separat del frontal i dóna a un petit estanyol. A un costat hi ha un banc per asseure-s’hi. 
(2) La Font nova de Can Catà està formada per un gran frontal que combina pedra arrebossada i totxo vist. Al centre hi ha una gran postada on segurament hi havia una estàtua. L’entorn està preparat per fer fontades amb una gran base plana i de forma quadrada, flanquejada als costats per dos grans bancs per asseure-s’hi. Al centre hi ha una taula rodona de pedra. 
(3) La Font dels Caçadors es de construcció senzilla formada per un petit frontal on hi ha el tub que aboca a la llera del torrent. Està situada a la mateixa llera del torrent de Can Güell. Uns metres més amunt hi ha la caseta amb la inscripció de “La Armonía de Horta” en una de les parets. 

Breu: 
Caminada pel per diferents camins i corriols pel Parc Natural de la Serra de Collserola. 
Un parc, annex a la gran vila de Barcelona, esplèndid pulmó de la ciutat que ofereix caminades de muntanya en temps de confinament municipal. 
Tot plegat, hem estirat les cames i hem gaudit d’una bona passejada de muntanya. 

Els caminants: Josep i Mercè.

Print Friendly and PDF