Matagalls  1698








Un clàssic de les excursions pel Montseny 

El Montseny és un massís muntanyós que forma part de la Serralada Prelitoral. Aquest massís ha gaudit d'una gran estima popular, des de fa més d'un segle, per raó de les seves riqueses paisatgístiques, naturals i històriques. Està situat en el límit entre les comarques del Vallès Oriental, la Selva i Osona, com una barrera entre la Depressió Prelitoral Catalana i la Plana de Vic. Està separat de les Guilleries per una fractura. El Montseny està constituït per tres conjunts muntanyosos ben diferenciats: el Pla de la Calma; el turó de l'Home i les Agudes, i, finalment, el turó de Matagalls. El Matagalls és una muntanya de 1.698 metres del Massís del Montseny que es troba entre els municipis del Brull i Viladrau aOsona, i el del Montseny al Vallès Oriental. Al cim s'hi pot trobar un vèrtex geodèsic (referència 294106001), juntament amb una creu de dimensions considerables, dedicada a Mossèn Cinto Verdaguer. Des del cim del Matagalls podem contemplar des de moltes muntanyes dels Pirineus, d'entre les quals el Cadí, el Puigmal, el Puigllançada o el Canigó. També es pot veure una gran part de les serralada Litoral i la serralada Prelitoral (Collserola,Montnegre i el Corredor, Sant Llorenç del Munt, el Garraf...) Es pot observar la plana de Vic i moltes muntanyes delsprepirineus, com el Montsec, les Guilleries, el Pedraforca i fins i tot en un dia clar i sense núvols es poden albirar les Illes Balears. 

Desnivell: + 745 metres aprox.

Distància: 12 Km. aprox.

Punt de partida: Coll Formic.
Des de la població de Seva prenem la carretera BV-5301 que ens durà sense pèrdua fins a Coll Formic. Arribats al coll, trobarem a mà dreta un ampli aparcament on estacionarem el vehicle.

Ruta: 
Coll Formic - Creu dels Carlins - Carena dels Roures - Pla de la Barraca -Matagalls - Font del Matagalls - Pla del Ginebre - Coll de Saprunera - Sant Miquel dels Barretons - Coll de les Tres Creus - Sant Segimon - Font de Sant Miquel dels Sants - Carena dels Roures - Creu dels Carlins - Coll Formic

Recorregut: 
Creuem la carretera i prenem el camí que passa per la Creu dels Carlins i seguidament pel bosquet de la Carena dels Roures. Anem seguint el GR 5-2 que es dirigeix sense pèrdua. Igualment hi ha uns pals indicadors a peu de terra, per si hi ha algun dubte. En mantinguda pujada, xino-xano arribem dalt del cim del Matagalls. El cim ens ofereix unes bones vistes del Montnegre, el Corredor i Viladrau entre d’altres. Dalt del cim hi ha un estol de formigues voladores ens amoïnen prou com per allunyar-nos uns metres de la típica creu que corona el cim. Reposem una estona gaudint de les vistes abans de seguir la ruta prevista. Ara davallem en sentit Oest, abandonant el PR-C que ens duria a Sant Segimon, i anem a cercar la Font del Matagalls. Durant la baixada de sobte divisem un Torlit, espècie difícil de veure per aquestes contrades, i l’observen una estona amb cautela. Seguidament arribem a la font esmentada i fem un glop d’aigua. A continuació, davallem un xic més i enllacem amb el camí i/o PR-C de Sant Segimon. Anem fent via i passem pel Pla del Ginebre i Coll Saprunera. En poca estona se’ns apareix Sant Miquel dels Barretons, dalt d’un espadat per sobre de Sant Segimon. Ens apropem a fer una visita a la malmesa Capella de Sant Miquel dels Barretons. Retornem al camí i davallem decididament fins al Coll de les Tres Creus. Ara seguim la pista per la dreta fins arribar a Sant Segimon. Tancat per obres, aprofitem una ombra per fer l’àpat del dia i refrescar-nos un xic, doncs la calor és intensa. Reprenem la marxa i seguim la pista que es dirigeix sense pèrdua cap a Coll Formic. Aviat trobem a mà esquerra la Font de Sant Miquel dels Sants. Continuem la ampla pista que va fent ziga-zagues, força estona fins arribar altre cop a la Carena dels Roures. En poca estona arribem a la Creu dels Carlins i Coll Formic. Finalitzada la caminada ens apropem al restaurant del mateix nom on prenem una merescuda cervesa fugint de la calorada.

Breu: 
Excursió matinal a un dels cims més clàssics que segurament tot excursionista ha pujat sense dubte. Per la tornada fem una més ampla volta per arrodonir l’estirada de cames i conèixer diferents indrets del Massís del Montseny. Hem matinat una mica per evitar la intensa calor del mes d’Agost, doncs aquesta ruta circula per paratges bastant desposseïts d’arbrat. Una ruta força interessant, sense gaires secrets ni embolics, no gaire lluny de la ciutat comptal.

Els caminants: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF